Bierbrouwen met Tom
Als amateur bierbrouwer brouwt Tom zijn eigen bieren in Tom’s Hütte. Heb je vragen over het brouwproces of wil je een keer zelf of met een groep meebrouwen? Vraag naar de mogelijkheden om tijdens je vakantie te brouwen via het contactformulier.
Op de brouwdag maken we de wort. Dat duurt ongeveer een dag.
- We beginnen met het klaarzetten en schoonmaken van alle spullen. Brouwketel, vaten en andere hulpmiddelen;
- Het brouwwater wordt alvast opgewarmd;
- De verschillende ingrediënten afgewogen en geschroot;
- Als het water warm genoeg is starten we het “maischen”;
- Na het spoelen van de borstel wordt de wort gekookt;
- Hop wordt afgewogen en toegevoegd;
- Regelmatig checken of alles wel goed gaat;
- Na het koken wordt de wort gekoeld;
- De gist kan aan de wort worden toegevoegd;
- De wort gaat de vergistingskast in en alles schoongemaakt en opgeruimd!
Na een mooie brouwdag is het enkele weken wachten op het resultaat. Maar natuurlijk is er altijd al een eigen gebrouwen biertje in huis. Proost!
Na enkele weken is de wort vergist en hebben we bier. Er zit alleen nog geen koolzuur in. Door het bier te bottelen met een beetje bottelsuiker zal er koolzuur in het bier ontstaan. Afhankelijk van het soort bier worden de flessen nog enkele weken tot enkele maanden gelagerd voordat ze op hun best zijn.

En heb je geen interesse in het bierproces, maar wil je wel een eigen gebrouwen biertje van Tom proeven? Vraag naar de mogelijkheden van een bierproeverij!